Slecht slapen door de warmte? – 8 koele tips tegen de hitte
Het is warm weer, je ligt nachts al woelend wakker en je plakt aan alle kanten. Zoals je wel kunt raden, speelt warmte een belangrijke rol in hoe goed je slaapt. Daarom zijn hier wat koele tips.
De ideale slaaptemperatuur
Volgens wetenschappelijk onderzoek is een slaapkamertemperatuur van circa 18 graden Celsius de optimale temperatuur voor de slaapkwaliteit, maar uiteraard kan dit per persoon verschillen. Voor de meeste mensen zal de ideale temperatuur tussen de 16 en 21 graden liggen, waarbij kinderen en ouderen aan de hoge kant van het spectrum zitten.
Te warm slapen zorgt er met name voor dat je lichaam rusteloos wordt, dit komt doordat de lichaamstemperatuur onvoldoende daalt om goed te kunnen slapen. Door deze rusteloosheid kom je moeilijker in slaap, slaap je korter en wordt je vaker wakker. Te koud slapen (12 graden Celsius) kan overigens ook zorgen voor een slechtere nachtrust.
De koele tips
1. Neem dun en luchtig beddengoed
Veel mensen slapen ondanks de hitte toch graag onder iets. Een luchtig zomerdekbed is hiervoor een zeer geschikte oplossing, ook kun je natuurlijk gewoon onder een laken gaan liggen. Neem in ieder geval geen beddengoed van satijn, zijde of synthetische materialen met slechte adem-kwaliteiten. Wanneer beddengoed slecht lucht doorlaat kan dit warmte en vocht vasthouden, waardoor je extra zal zweten.
Tip: Om je dekbed of laken extra koud te maken, kun je deze in de koelkast of vriezer leggen. Doe een plastic zak om het deken ter voorkoming van vieze vlekken en geurtjes.
2. Ventilatie en temperatuur-regulatie bij het slapen
De simpelste manier om het minder warm te maken is natuurlijk om je thermostaat laag te zetten ’s nachts, echter niet iedereen heeft airconditioning. Er zijn echter wel andere manieren om de kamertemperatuur te beïnvloeden. Het helpt bijvoorbeeld om overdag de ramen, deuren en gordijnen van je slaapkamer dicht te houden. Dit kan ’s nachts al een groot verschil maken. Als de buitentemperatuur in de avond is gedaald kun je de kamer nog luchten vóór het slapen. Daarnaast zijn er nog verschillende hightech en improvisatie-methoden om de kamertemperatuur te verlagen:
Investeer in ventilatie- en koelapparatuur
- Er zijn heel wat goede ventilatie en airco systemen op de markt, het nadeel is alleen dat hier een wat groter prijskaartje aan hangt. Maar als de warmte ’s nachts echt je slaapritme veelvuldig verstoord, dan is het aan te raden om hier eens naar te kijken.
Tip: Heb je last van het geluid van de airco of ventilator? of van de geluiden van buiten? Draag dan wat oordopjes om lekker stil te kunnen slapen. Bijvoorbeeld deze oordopjes (klik) of oordopjes met (reis)doosje (klik).
Maak je eigen geïmproviseerde airco
- Je raam ’s nachts open zetten helpt al een heleboel en voor de meeste mensen is het voldoende om voor het raam een ventilator te zetten. Zo wordt er koude lucht naar binnen geblazen.
- Als je geen ventilator hebt kun je ook een natte handdoek of laken voor je raam hangen.
- Heb je geen (of een onhandig) raam, maar wel een ventilator? Vul een aantal plastic flessen met water, leg ze in de vriezer en zet ze als het water bevroren is voor de ventilator. Nu heb je je eigen airco! Houd in dit geval wel je ramen en deuren dicht om de kou in je kamer te houden. Zet daarnaast de flessen op een dienblad zodat deze condens kan opvangen en vul de flessen ook niet helemaal tot bovenaan, want dan kunnen ze barsten door de kou.
- Hebben jij en je partner een verschillende warmte tolerantie of slaaptemperatuur? Probeer twee losse dekens te gebruiken in plaats van één deken te delen. Grote dekens houden de warmte vast, en je voelt de warmte van je partner. Door gebruik te maken van losse dekens houden jullie minder warmte vast, en bovendien worden jullie dan minder snel wakker door beweging van je partner. Bijvoorbeeld deze luchtige zomerdekens (klik hier), erg geschikt voor bij warme temperaturen en wasbaar op 60 graden tegen huisstofmijt.
Tip: Heb je last van insecten of muggen die door het open raam naar binnen komen? Zet dan een hor voor je raam of plaats een klamboe over je bed.
3. Slaap beneden of slaap buiten
Warme stijgt op en daardoor is het op de benedenverdieping vaak koeler dan op je slaapkamer. Dus sleep je matras naar je woonkamer of een ander koel plekje in huis. Is er op die plek meer licht en geluid? Doe dan bijvoorbeeld een paar oordopjes in en zet een slaapmaskertje op.
Heb je zin in een extra avontuurlijke ervaring? Dan kun je je matras ook op een zeil in je tuin leggen. Houdt dan rekening met de volgende dingen:
- Check het weer van die avond om niet verrast te worden door een regenbui.
- Zorg voor een paar oordoppen en een slaapmasker, om niet om zes uur ’s ochtends al gewekt te worden door vogels of door de zon.
- Smeer je in met wat anti-insecten en/of muggen spray.
- Je kunt ook in een tentje gaan liggen om de bovenstaande punten iets te verhelpen. Het nadeel is alleen dat het in een tent al vrij snel zeer broeierig kan worden door de beperkte luchtventilatie.
4. Rust voor het slapen
Laat zowel je lichaam als je hoofd even relaxen voor het slapen gaan. Door grote fysieke inspanning duurt het langer voor je lichaam is afgekoeld, hierdoor duurt het vervolgens langer voordat je in slaap valt. Stressen over de warmte helpt hier ook niet bij. Bedenk dat warmte geen ramp is en dat je op vakanties in warme landen ook gewoon in slaap bent gevallen.
5. Ga lekker koel douchen (soms warm!)
Stap voor je naar bed gaat even onder de douche en eindig hierbij met koud water. Douche niet te warm in het begin, maar je hoeft ook zeker niet onder een onaangenaam koude douche te gaan staan. Beide zorgt er namelijk voor dat je het weer warm krijgt. Sommige mensen hebben er juist baat bij om tegenstrijdig warm te douchen op warme dagen. Door de tijdelijke verhitting gaat je lichaam actief koelen, wat netto een kouder gevoelstemperatuur geeft. Test uit wat voor jou werkt.
6. Natte sokken, ijskruiken en koude washandjes
Wat mensen al niet doen om het koud te krijgen. Je hebt misschien al eens van de truck gehoord, het klinkt raar, maar het werkt wel. Maak een paar sokken nat, leg een handdoekje op het voeteneinde van je bed, trek de sokken aan en ga lekker liggen. Voor extra verkoeling kun je ook nog een ventilator op je voeten richten. En natuurlijk werkt het voor sommige al om gewoon hun voeten buiten de dekens te steken.
Hou je niet van zompige sokken? Dan kun je ook een kruik vullen met ijswater en deze onder de dekens leggen. En ten slotte kun je ook washandjes nat maken (of er ijsklontjes in stoppen) en deze op de gewenste plek op je lichaam leggen.
7. Drink voldoende, maar laat de alcohol staan
Door overdag goed te drinken droog je ‘s nachts niet te veel uit van al het zweten en wordt je tussendoor niet wakker van de dorst. Dranken met alcohol (en cafeïne) zorgen ervoor dat je juist uitdroogt en daarnaast heeft alcohol ook de eigenschap dat het je lichaam warmer aan doet voelen.
8. Haal elektrische apparaten uit het stopcontact
Apparaten zoals computers en televisies genereren zelfs in sluimerstand nog warmte. Zet ze daarom uit of trek gewoon de stekker uit het stopcontact.
Hopelijk heb je wat aan onze tips! Interesse in producten die je slaap-kwaliteit kunnen verbeteren? Neem dan een kijkje in onze Winkel (klik hier).
Slaap lekker!
Geschreven door Eline Troquay